Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Cilji lekcij:Študija značilnosti magnetnega polja tuljave s tokovi, načini ojačanja tega polja, poznavanje naprave, načelo delovanja in uporaba elektromagnetov. Razvoj spretnosti za izvajanje praktičnih nalog. Razvoj fizičnega razmišljanja, sposobnost reševanja problematičnih vzorcev in zmožnost njihove analize na podlagi eksperimentalnih dejstev. Razvoj zanimanja za predmet s poznavanjem zgodovine odkritij na področju fizike.

Tip: kombinirana lekcijo

Metoda:problemsko usposabljanje.

Oprema za čelni poskus: oskrba z električno energijo, priključne žice, ključ, reostat, krožni vodnik (zavoj), tračni magnet, kompas (en set za tabelo).

Demonstracije:

 • črna škatla in tuljava s tokovno obešeno na prožnih žicah na stojalu (prikaz št. 1);
 • interakcija tuljave s tokom in magnetom traku (predstavitev št. 2)
 • interakcija dveh tuljav s tokom (predstavitev št. 3)
 • namestitev za demonstracijo delovanja elektromagneta (predstavitev št. 4).
 • klicni model (predstavitev št. 5)

Potek pouka

Organizacijski trenutek.

Fantje! Današnja lekcija, ki jo želim začeti z latinskim aforizmom: "Talent vidi način za reševanje znanih težav, genij rešuje probleme, ki jih njegovi sodobniki ne vidijo." Danes se bomo naučili biti nadarjeni in nekdo se lahko prikaže in genij. V preteklih urah smo začeli preučevati novo obliko materije - magnetno polje.

Danes bomo nadaljevali z dušnim potovanjem na časovni stroj nazaj v preteklost, v času, ko smo šele začeli preučevati medsebojno povezavo električnih in magnetnih pojavov, tj. v 19. stoletju. Danes bo vsak od vas še naprej odkrival nove skrivnosti in skrivnosti magnetnega polja in poskušali jih bomo razumeti skupaj.

Toda najprej bomo preverili, kako ste razumeli gradivo zadnje lekcije - izvedli bomo fizično diktiranje. Na mizah imate karte. Stavek morate končati:

 1. Magnetno polje je posebno ...
 2. Vir magnetnega polja je ............ ..
 3. Magnetno polje lahko zaznamo z delovanjem ...............
 4. V izkušnji Oersteda je magnetna igla spremenila smer, ko ...
 5. Magnetne linije so linije vzdolž katerih .................................
 6. Magnetno polje se razlikuje od električnega polja, ker obstaja okoli ...
 7. Magnetno polje v smeri naprej je ..............

Nov material

In zdaj pozornost! Na mizi je črna škatla. Povejte mi, prosim, kako ugotoviti, če je magnetno polje v črni škatli?

Študenti ponujajo odgovore.

Dejansko je to mogoče storiti na dva načina(predstavitev št. 1)Ali prinaša polje na magnetno iglo (smer spremembe iglo) ali prinaša v škatli s trenutnim vodnika (v tem primeru krožno dovajanja toka prevodnik), ki je, kot smo videli, bodisi privlači ali odbija. Vprašanje se postavlja - zakaj je tuljava s tokom privlacena ali odbijana? Danes samo predmet pozornosti in je krožno dovajanja toka prevodnik (ali svitkov toka ali magnetni) Takšno krožno tok se pogosto uporablja v stroki, je pomemben del mnogih električnih naprav, nprzyno ravoravora, nprihvo ravora prambenja

Slika 1

Slika 2

Torej na mizi na tanki žični viseči tuljavi, ki je povezana s trenutnim virom, poleg njega na stojalu, magnet traku (demonstracijska številka 2)Kaj se bo zgodilo s tuljavo, če boste skozi ta električni tok?

Študenti postavljajo hipoteze.

Oglejmo skupaj te hipoteze.Imate laboratorijsko opremo na mizah, prosimo, da zbrate električno vezje, ki povezuje trenutni vir, ključ, reostat in tuljavo v seriji. Poleg tega imate trak magnet. Prezkusite in preverite, kako se bo tuljava obnašala pred zapiranjem vezja in po zaprtju vezja, pri čemer magnet potisnite v tuljavo in nato v magnetno iglo.

Študenti opravljajo prednji eksperiment, nato pa z učiteljem razpravlja o rezultatih. Učitelj vpraša vodilna vprašanja:

- Kaj si opazil?

- Zakaj mislite, da včasih se tuljava privlači magnet, včasih pa odbija?

- Od česa je odvisno?

- Katere sklepe je mogoče pripraviti?

Rezultati skupne razprave so dokumentirani v beležnici v obliki naslednjih sklepov:

1. okoli tuljave s tokom je magnetno polje (Slika 4);

Slika 4

2. tuljava s tokom (elektromagnet) je podobna magnetu traku in ima tudi dva pola - sever in jug (Slika 3).

Slika 3

Prvič je to neverjetno dejstvo odkrila Marie Andre Ampere leta 1820. Oglejmo si to izkušnjo -predstavitvena številka 3. Vidite, da obstaja interakcija, vendar je precej šibka.

Misli,kakšni so načini za krepitev magnetnega polja tuljav s tokom?

Poskušajte ugotoviti, da empirično zbrani zasvojen

Podobno izkušnjo kaže učitelj (predstavitvena številka 4)

(Sprva je odpornost reostata velika, nato ga zmanjšamo in nato vstavimo jedro.)

Eksperimentalno je bilo ugotovljeno, da se magnetno polje tuljave lahko ojača na tri načine:

 • povečanje toka
 • povečanje števila vrtljajev tuljave
 • vstavljanje železnega jedra znotraj tuljave

Imenuje se tuljava z jedromelektromagnetUporaba elektromagneti različni: elektromagnetna telegrafska elektromagnetni rele (slika 5), ​​električni zvonec (Slika 6), slušalke (slika 7), zvočnik (zvočnik) (slika 8), itd So del mnogih električhihni (zvočnik) (slika 8), itd Vsak elektromagnet je sestavljena iz naslednjih delov (slika 9): 1 navitje, skozi katero teče tok, železo jedro 2, ki je jedro 3 in armatura, ki privlači jedra.

Slika 5

Slika 6

Slika 7

Slika 8

Slika 9

Kdo in kdaj je naredil prvi elektromagnet?

1 študent: Zgodovina ustvarjanja elektromagneta. (Slika 10)

Slika 10

William Sturgeon se je rodil v družini čevljarjev, od otroštva pa je zelo težko delal v delavnici in pogosto izginil. V starosti 19, je pobegnil v vojaško enoto in je napredoval v strelec, kjer je prebral veliko in dal fizikalni in kemijski opyty. Je branje knjig o naravni zgodovini, the sparzhena grenko spenz, da mu manjka znanja in je začel intenzivno preučevanje znanosti z zelo osnove: branje, pisanje, slovnico, jezike, matematiko, optiko in znanosti. Potem ko se je upokojil iz vojske, si je kupil stružnico in začel proizvajati fizične instrumente in celo uspel pri tem, da je bil imenovan za predavatelja na Vojaški akademiji. Zamisel o uporabi podkvastega magneta je zajeli že leta 1823. sin revnega čevljarja, prvič dokazali prvi elektromagnet. (Slika 11)

Slika 11

Oi je bila lakirana železna palica, upognjena v podkev, dolga 30 in premera 1,3 cm, prekrita s plastjo izolirane bakrene žice od zgoraj. Električna energija je bila dobavljena iz galvanske baterije (voltaični stolpec). Elektromagnet je imel 3600 gramov teže in je bil veliko močnejši od naravnih magnetov iste mase. To je bil briljanten dosežek v teh časih.

Mnogi znanstveniki tistega časa so začeli izboljševati elektromagnet in povečevati dviganje. Leta 1828 je ameriški znanstvenik Joseph Henry (slika 12) uporabil večplastni navit iz izolirane žice v elektromagnetu in s ustvaril elektromagnet z znatno močjo (slika 13). Gradil je elektromagnet, ki tehta okrog 300 kg in dvigne okoli 1 tone. Da, Sturgen pa je delal na izboljšanju elektromagneta. S svojim naborom leta 1840 je bil izdelan elektromagnet, ki je sposoben dvigniti 550 kg! Zdaj je težko predstavljati, kako težko je bilo ustvariti elektromagneti. Navsezadnje tudi tisti, ki so bili takratni inženirji Oma, niso bili znani. Sturgen je umrl leta 1850 in ni dobil nagrade za svoj izum, niti bogastvo niti slavo. Na njegovem nagrobniku je žigosan "Tu leži izumitelj elektromagneta ..."

Slika 12

Slika 13

2 učenca:Ena od prvih in najpomembnejših aplikacij elektromagneta je telegrafska povezava.Ljudje že od antičnih časov, v začetku 19. stoletja je potrebno svyaz.No, je povezava zelo primitivna: telegraf v stolpu s pomočjo teleskopa prejme signal prenaša iz drugega stolpa, ki se nahaja na razdalji petnajst kilometrov od prvega. Ko je signal prejel, se je telegrafski operatur spustil, premaknil ročice semaforja in skrbno prenašal sporočilo v naslednji stolp. Do sredine 19. stoletja je glavna komunikacijska sredstva med Ameriko in Evropo, med Evropo in kolonijami ostala poštna pošta. Ljudje so se seznanili z dogodki in incidenti v drugih državah z zamudo v celem tednu ali celo mesecih. Leta 1831 je Joseph hen nedil enega od prvih poskusov, da bi realiziral idejo o komunikacijielektromagnetni telegrafv sprejemnem delu pa je bila uporabljena najpreprostejša oblika električnega zvonca (slika 14). Električni klic je sestavljen iz mize in 250 mm dolge jeklene palice, pritrjene na vertikalno fiksno iglo. Prvi električni zvonec je poganjal stalni tok in predstavljal konvencionalni elektromagnet, na katerega je udaril kladivo, ko je pritisnil gumb. (predstavitvena številka 5).

Slika 14

3 dijaki:najprimernejši sistem elektromagnetnega telegrafa je ustvaril ameriški Samuel Morse. (Slika 15). Bil je portret slikar ryeno jeeno re in tri o dete lya lya lya lya lya lya lya lya lya sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli sli ni videl "Mona Lisa", "Zadnja večerja" in druge mojstrovine svetovne umetnosti. Leta 1829 je odšel v Evropo in napisal sliko "Louvre" v ozadju je upodobljen kot mojstrovine, koliko bi lahko prilegajo platno. Leta 1832 je Morse, poln upanja, zapakiral platna in se vrnil v Ameriko. Umetnik se je vkrcal v Salli paket, vendar je prišel na obalo kot izumitelj. Kako se je to zgodilo? Na krovu so govorili o evropskih poskusih elektromagnetizma. "Odkrivanje isker iz magneta" je bilo eno od čudes tistega časa. Morse je takoj predlagal, da se la lahko kombinacija isker uporablja kot akoda za pošiljanje sporočil po žici. Ta ideja ga je zajel zelo veliko, kljub temu, da je bil skoraj neznan, da tudi najbolj osnovne zakone električne energije (v mladosti je samo enkrat slišal predavanje o električni energiji) drži poslovanje. Med mesečnim potovanjem na obalo america je morse skiciral nekaj predhodnih risb. Naslednja tri leta je porabil za neuspešne poskuse, da bi na njih zgradil aparat. Na razpolago so bile več galvanskih baterij, železnih palic in žice. Povezal jih je po shemi, ki jo je risal in zaprt verigo. Ni rezultatov! Naredil je nekaj preklopov. Spet nič! Vee več dni se je boril proti namestitvi brez uspeha. Končno, obupan, se je obrnil k svojemu kolegu iz oddelka za kemijo, Leonarda Gala. Gail je pogledal v nemočni model Morse in se mučil nad njim. Morse je pokazal, da je potrebno izvesti izolacijo žice, pokazati, kako je bil zaključen in kako vključiti akumulator v takem krogu. In potem, nazadnje, aparat Morse kaže znake življenja. Projekti zgodnjega Morseja so bili zelo naivni in izjemno zapleteni. Kasnejši modeli telegrafa sobili s signalnim ključem, s pomočjo katerega je bilo vezje zaprto in odprto.

Slika 15

4 dijake: Septembra 1837 je Morse uspešno dokazal svoj izum na univerzi v New Yorku. Signal je bil poslan čez žico 1700 metrov. Toda za vzpostavitev telegrafske instalacije, ki bi lahko oddala signal za velike razdalje, je bil potreben denar. Vlada ZDA je zavrnila subvencioniranje vzpostavitve telegrafske povezave vzdolž atlantske obale in Morse je šel v Evropo. V Angliji je Morseju povedal, da je Wheatstone že izumil elektromagnetni telegraf, ki ga je lahko videl s pogledom na najbližjo pošto (slika 16).

Slika 16

V Rusiji, Morse se naučili, da je Baron Schilling, ruski veleposlanik v Avstriji, izumil elektromagnetni telegraf nazaj leta 1825 (slika 17), vendar je ideja o pomenkih med ljudi v oddaljenih delih je jeje zdelo, r r je chinus rus jiuri ji ji de jaje, leto de jéra le nérale 1825 je prepovedal celo omenil izum v tiskani obliki. Noben od različnih sistemov telegrafa ni bil tako preprost in uspešen kot Morseov aparat. Zato izumitelj ni opustil upanja, čeprav njegov položaj ni bil nikoli tako obupan. Morse je sčasoma odšel v Princeton in se posvetoval s profesorjem Josephom Henryjem.

Slika 17

Rele, ki ga je pred šestimi leti izumil Henry, bi lahko rešil problem, pred katerim je stal Morse. Henry je Morseju predlagal, da mora oddajno vezje biti priključeno na sprejemno napravo ne neposredno, temveč preko številnih vretenc električnih vezij. Vsako vezje je imelo svoj lastni vir in rele. Henry Morse je pojasnil, da se tak sistem lahko priklenjen za prenos električnih signalov na tisoče kilometrov, na na koncu "venca" impulza energije bo enaka intenzivnosti oddanega signala.

5 učencev: Morse se je vrnil v New York in uredil svoj aparat v skladu s Henryjevimi navodili. Leta 1843 se je Morse obrnil na ameriško vlado za subvencijo. Ko je bil zakon o subvenciji končno predložen predstavniškemu domu, so ga poslanci z njim ravnali kot zabavno šalo, vendar so jim dodelili denar. Morse in noggovi tovariši odlocila Morse je bil v obupu. Toda Joseph Henry se je ponovno spet rešil in celotna linija je bila prekinjena na drevesih in palicah, steklenice pa so bile uporabljene kot izolatorji. Nato je prišel pomemben dan 24. maja 1844. Morse nastaviti svojo kamero v dvorani Vrhovnega sodišča v Kapitolii. Do leta 1850 sta Morse in partner partner ustvarila podjetje Magnetic Telegraph za linijo med New Yorkom in Philadelphijo. Bila je zmaga - Morse telegraf je deloval in posredoval informacije na velikih razdaljah. Morse je uspelo zasnovati in izdelati aparat, ki je bil na telegrafskih linijah vseh držav že skoraj 100 let (slika 18).

Slika 18

6 učencev: Poleg Morse razvil slavni ABC, v kateri vse črke abecede predstavlja kombinacijo pik in črtic, poimenovanih po njem in je postala pomemben vir napeljave. Kako deluje aparat morse? Od oddajne naprave s ključem "Morse" so bili kratki ali dolgi električni signali, ki ustrezajo točkama ali črtam Morseove kode, tvorjeni z zapiranjem električnega vezja v komunikacijski liniji. Na sprejemnem telegrafskem aparatu v času prehoda signala (električni tok) je elektromagnet pritegnil sidro, s katerim je bilo kolo, potopljeno v črnilo, togo povezano. Kolo je na papirnem traku raztegnilo s pomočjo vzmetnega mehanizma. Ta vrsta komunikacije je bila uporabljena do začetka 20. stoletja, dokler se radio komunikacija ni razširila. In vse se je začelo z izumom elektromagneta!

Prithrditev

Torej, fantje, naša lekcija se bo končala. Preverimo, kateri od vas je postal pravi raziskovalec. Celoten razred je razdeljen na skupine. Vsaka skupina ima eno vprašanje za razpravo. Vprašanja:

 1. Kako se bo obnašalo tuljave ob tanjših žicah, če zamudite tok?
 2. Kako krepiti magnetno polje tuljave s tokom?
 3. Kdo je izumil prvi elektromagnet in kdaj?
 4. Kako zgraditi močan elektromagnet, če je stanje nastavljeno tako, da je tok v elektromagnetu relativno šibek?
 5. Kako narediti elektromagnet, katerega dvižno moč bi lahko prilagodili?
 6. Potrebno je, da dvigal leseno zaboj z bremenom z elektromagnetnim žerjavom. Predlagajte način, kako to storiti.

Po razpravi v skupinah se na vprašanje odgovori eden od študentov iz vsake skupine.

Domača naloga. Točka 58, učbenik "Fizika-8", ki ga Peryshkin AV upr.28, nastavitev 9, da pripravi poročilo ali predstavitev na temo: ". Gradnjo in uporabo elektromagnetov"

Fantje! Danes smo dobro delali z vami. Kitajski pregovor pravi:

"Oseba, ki lahko postane pametna na tri načine: s posnemanjem - to je najlažji način, z izkušnjami - je najtežja pot, in z odbojem - je najbolj plemenit način." Danes smokupaj poskušali iti na različne načine do predvidenega cilja, in upam, da se je vsakemu od vascutil na tej poti zanimanje za učenje novega. Hvala vsem za vašo pozornost in delo.

Če je prostor okoli osnovnih električnih nabojev obstajajo elektrostatičnega polja v prostoru okoli gibajohih se (kot tudi okoli časovno spreminjajoča se električnih polj, ki je prvotno predlagala maxwell) električnih polj To je enostavno opazovati eksperimentalno.

Zahvaljujoč magnetnemu polju električni tokovi medsebojno delujejo, pa tudi trajni magneti in tokovi z magneti. V primerjavi z električno interakcijo je magnetna interakcija veliko močnejša. To interakcijo je pravočasno preučil Andre-Marie Amper.

V fizike, značilna magnetnega polja B, in večja je, tem močnejši je magnetno polje. Magnetna indukcija - vektor količine, njegova smer sovpada smerjo sile, ki deluje

Vektor na vsaki točki magnetnega sredino je usmerjen tangencialno nanje. To pomeni, da indukcija B označuje dejanje sile magnetnega polja na tok. Podobno vlogo ima intenzivnosti E električnega polja za karakterizacijo polje sile električni o obtožbi.

Preprostrate poskus z leeleznimi opilki omogoča dokazati pojav magnetnega polja v magnetnih predmeta kot statičnega magnetnega polja, majhne koščke feromagnetnega materiala (ti kosi so železni opilki), in the quest, in the censor, in the censor, in the censor, in the censor, in the censor, in?

Če vzamemo vertikalno bakren prevodnik in ga napeljite skozi luknjo tv okay hinges hinges hinges hinges hinges hryvnas ne in in in in in in v obliki vrtinčenja vzdolž krogov okoli vodnika, v ravnini, ki je pravokotna na tok v njej.

Ti krogi žagovine so le in bodo pogojna slika linij magnetne indukcije B magnetnega polja prevodnika s tokom. Središče krogov v tem eksperimentu bo natančno v sredini, vzdolž osi vodnika s tokom.

Smer vektorji magnetnega polja v vodniku, ki opravljajo trenutno enostavna jatoviti, ali pravilo desničar vijak: naprej gibanje vijačno os v va sri toka v vodniku, smer vrtenja vijak ročico ali palca i ki ry ki ni ka ni jatovi

Zakaj velja pravilo vrtanja? Ker delovanje rotorja (iz teorije polja gnilobe), ki se uporablja v dveh Maxwellove enačbe lahko izrazimo formalno kot vektorski produkt krak telkova na na na telkova na naje, na najbolje, na najbolj pomembno, saj se rto polja vestra na rykova na telkova na telkova na telkba na na teli, na najbolje, na na jbolj pnommbno je sam mislil Maxwell), katerega polje hitrosti pretoka predstavlja dano vektorsko polje, lahko za rotor uporabimo tiste formulacije pravila, ki so opisane za kotno hitrost.

Če zavrtite sornik v smeri vrtinčenja vektorskega polja, se bo vijak v smeri vektorja rotorja tega polja.

Kot lahko vidite, v nasprotju z linije elektrostatičnega poljske jakosti, ki v odprtem prostoru, magnetna pot okoli električnega toka, so zaprti. Če se črte električnega napetosti E začnejo na pozitivnih polnitvah in končajo na negativnih polnitvah, so črte magnetne indukcije B preprosto zaprte okoli toka, ki jih ustvarjajo.


Zdaj bomo zapletli poskus. Razmislite namesto neposrednega tokovnega vodnika tokom s tokovnim tokom. Predpostavimo, da je primerna za nas, da uredimo tako obris pravokotno na ravnino slike, pri čemer je tok usmerjen na nas. Če je kompas z magnetno iglo sedaj nameščen znotraj tokovne zanke, bo magnetna igla označila smer magnetnih indukcijskih vodov - usmerile se bodo vzdolž osi zavoja.

Zakaj? Ker bodo nasprotne strani ravnine obratov analogne pole magnetne igle. Od kod prihajajo črte B je severni magnetni pol, kjer vstopi južni pol. To je enostavno razumeti, če prvič razmislite o prevodniku tovnim in njegovim magnetnim poljem, nato preprosto zložite vodnik v obroč.

Za določitev smeri magnetne indukcije tuljave s tokom se uporablja tudi pravilo vrtanja ali pravilo vijaka. Konico sornika postavite na sredino zavoja in jo zavrtite v desno. Pretočni premik gimlnice sovpada z vektorjem magnetne indukcije B v središču tuljave.

Očitno je, da je smer magnetnega polja toka povezana smerjo toka v prevodniku, ne glede na to, ali gre za vodnik ali tuljavo.

Šteje se, da je ena strani tuljavo ali tuljave s magn od magn magn magn v v v v - - - to to to South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South South)

Me množico tuljavka toka z obliko dolgo tuljavo - tuljava (dolžina tuljave mnogokrat večja od njenega premera), magnetno polje not jeranjosti je homogena Mimogrede, magnetno polje trajnega magneta je podobno zunanjosti na magnetnem polju tuljave s tokom.

Za tuljavo s tokom I, dolžino l, s številom vrtljajev N, je magnetna indukcija v vakuumu številčno enaka:


Tako je magnetno polje v notranjosti tuljave tok je enotna in je usmerjena od juga do severnega pola (tuljava znotraj!) Znotraj magnetnega indukcijske tuljave je sorazmerna s številom modulu v amperskih ovojeyour inyouro in jeuraramernu ryte jelera inul ny jean arazmernaRelated news

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom

Kako določiti magnetno polje v tuljavi. Magnetno polje tuljav s tokom