Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney

Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney

The priority task of this reconstruction, which was done by the international architectural firm LAVA, was to unite the courtyard and terrace of four meters width in a house on a quiet street away from the business center of Sydney.

In this project, the designer works on a small scale, paying attention to something personal and homely. Each surface has become a bright and expressive design element and serves more than one functional purpose. Particularly attracted to the eye are intriguing forms of unusual interior items. Looking at the white table or at the mysterious structure under the ceiling, what did you think?

Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney

When Chris Bosse, one of the founders of the worldwide network LAVA, bought this modest house of 70 square meters. m in Paddington, it was dominated by the style of the 80s. The inner walls were demolished, two Greek columns and an arch separated the living rooms, the tiles in the kitchen and the unpainted bricks eloquently testified to the date of the previous repair.It was quite possible to live in the house, but ...

Chris "inherited" the dog, and he had to leave Norman Foster's apartment in the city because there was no site. In addition, Chris had just returned from the Mototour in Tuscania, and when he saw a sunny courtyard surrounded by brick walls, he instantly came to him.

See also: "Pixel" skyscraper of a German architect was the highest building in Thailand

Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney

Despite the unusual small scale of the project, Bosse was very interested in the process as a whole. He treated the house as a city: the task was to transfer the design principles to a smaller scale, to the budget of private housing in a building inherited from the previous tenants. After all, it is exactly this way - “compactly” - they live in historically established quarters with low-rise buildings.

“The best in this interior for us is how the smooth transition between the courtyard and the room“ works ”: there is more light, more space and each surface is a spectacular design element with its own history and not the only function. For example, a decorative screen on the stairs serves as a balustrade and a screen. ”

Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney

New wooden floors helped unite the dining, living room and kitchen areas into one continuous space. The living area has expanded due to the courtyard thanks to sliding windows and wooden slatted screens, which remarkably protect from prying eyes and create shading and privacy, light and air.

New kitchen has become the heart of the house. Its design is distinguished by a custom-made “island”, a white glass “apron”, reflecting light, a four-meter countertop made of artificial stone, and white laminated facades. The traditional step geometry of the refrigerator, stove, cabinets and hood gave way to smooth and monolithic modern solutions.

See also: Utsikten observation deck in Norway / CODE: arkitektur

Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney

Along all surfaces, where possible, storage is organized. In the dining / living area, shelves occupy the entire height of the wall. The screen of the staircase also serves as its barrier, storage space, and also supports the lighting function. A small room on the second floor has been turned into a second living area with a TV.

“I like to move and get rid of the rubble of things. It helped me rationalize my own property — if I didn’t wear something for a couple of years, it was given to charity, ”added Bosse.

Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney

The overall palette is light-colored due to natural wood and neutral shades, adjacent to the rich colors of paintings and furniture. The characteristic furniture of the mid-century, combined with modern designer lighting, adds a stylish eclectic accent of the 21st century.

See also: Form4 Architecture starts construction of a “green” technology park in Palo Alto

The project links the past of Victorian Sydney and the future of modern architecture.




Related news

Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney image, picture, imagery


Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney 96


Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney 76


Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney 50


Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney 31


Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney 22


Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney 17


Laboratory of conceptual architecture LAVA completed the renovation of the terrace Tivoli Residence in Sydney 95